Categories: Dania bezmięsne

Placki z patisona

Jump to recipe

Jakoś do tej pory nie odważyłam się na eksperymenty z patisonem. Podchodziłam do niego jak do jeża. Wygląd jak UFO, jak do jedzenia takiego dziwadła się zabrać?

W tym roku postanowiłam zaszaleć i nabyłam patisona. Postanowiłam zrobić z niego placki, podobne do tych z cukinii.

Patison do dobre źródło witaminy C, ale posiada również pewną ilość witamin z grupy B, wapń, fosfor i inne a nawet karoten. Ciężko mi było stwierdzić, czy mój okaz jest bardzo młody, więc na wszelki wypadek postanowiłam obrać go ze skórki. Jeśli wiecie, że posiadacie młodego patisona, podobnie jak cukinię, nie trzeba go pozbawiać skórki.

Podobnie z pestkami w środku. Z młodego patisona nie ma konieczności ich wyjmowania. W innym wypadku, po przekrojeniu patisona na pół, usuwamy pestki.

No dobrze, nieco już wiemy o patisonie, więc czas zakasać rękawy i ruszać do dzieła.

MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago