Jeśli chcecie zrobić na obiad coś lekkiego a przy tym zbytnio się nie narobić, to ta zapiekanka jest idealna. Naprawdę leciutka, robi się ją szybko, jedynie trzeba poczekać na puszczenie wody przez cukinię. Cieszmy się cukinią pod różnymi postaciami, bo wszak na nią sezon!
Już wiem, że kolejny raz na pewno zrobię tą zapiekankę, ale dodam podduszonego trochę pora. Jakoś bardzo mi do tego smaku pasuje;)
Najważniejszą rzeczą przy robieniu tej zapiekanki, to dobrze odsączyć cukinię. Ja nie tylko trzymam ją na sitku i czekam, aż puści sok, ale potem porządnie ją wyciskam w dłoniach. Drugą ważną kwestią jest dobór dobrego serka. Ja użyłam mojego ulubionego sernikowo-kanapkowego. Jeśli pominiecie te dwa etapy, to zapiekanka podejdzie Wam wodą.
Z podanych składników wyjdzie porcja dla dwóch osób. Ogólna zasada jest jedna. 1/2-1 cukinii, jajko + 100 gr serka na jedzącą głowę 😉 Z powodu lekkiego braku cukinii, wyjątkowo dałam tylko 1 do zapiekanki, ale i tak była pyszna. W wersji standard, wylądowałyby dwie cukinie.
Co prawda w przepisie jest parmezan i zwykle jego daję do środka, ale sprawdzi się każdy inny ser żółty.
Uwaga, przed wyjęciem zapiekanki, warto sprawdzić patyczkiem czy na pewno jest dopieczona. Jeśli niezbyt dokładnie odcisnęliście cukinię lub użyty serek był zbyt wilgotny, to trzeba dłużej ją potrzymać w piecu
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…