Kluski leniwe robione oczywiście z sera białego. Nie wiem czemu ktoś nazywa te kluski pierogami, bo pierogi mają nadzienie…ale nie będziemy sprzeczać się o drobiazgi;)
To danie , które kojarzy mi się z dzieciństwem. Lekkie, delikatne kluseczki, polane masłem z bułką i koniecznie posłodzone. Ja preferuję pokrojone drobno, jak kopytka, ale spotkałam się z wersją gigant, gdzie na sporym talerzu mieściły się 3 kluski.
Widziałam też wersję leniwych, ponacinanych na górze w kratkę, ale przy takiej ozdobie, to już raczej nie można nazwać ich kluskami leniwymi 😉
Jeśli lubicie nabiał, czy też kluski to na pewno zasmakujecie w kluskach leniwych. Robi się je dość prosto. Kwestia wyczucia struktury ciasta i dodania idealnej ilości mąki. Jeśli mąki dodamy za dużo, kluski będą twarde. Zbyt mała ilość mąki będzie powodować, że kluski nam się rozpadną. Brzmi strasznie? Kluski leniwe są naprawdę proste w wykonaniu.
Ciężko też podać dokładną ilość dodawanej mąki, bo będzie ona zależeć w dużej mierze od wilgotności sera białego jakiego użyjecie do zrobienia klusek.
Kluski też są dość sycące i dochodzi u nas często do aktów łakomstwa. Buzia chce jeszcze, a brzuch już niekoniecznie 😉 Kluski idealnie sprawdzą się z surówką np z marchewki i jabłka.
Jeśli lubicie, można wierzch posypać dodatkowo cynamonem
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
uwielbiam takie kluseczki