No i stało się. Lodówka odmówiła współpracy, po kolejnej naprawie. Poprzednio padł nam zamrażalnik, teraz całą lodówka. Trzeba było na szybko kombinować, co tu poczynić z rzeczami w lodówce. Nie jest łatwo sypać pomysłami tak z rękawa, mając w perspektywie fakt, że nie można robić żadnych resztek, bo nie ma gdzie tego chować.
Tak na szybko, powstały właśnie kluseczki serowe, z serka z wiaderka. No bo ser trzeba było wykorzystać a sernika nie chciało mi się robić.
W smaku delikatne, podobne do leniwych. Za to zdecydowanie mniej przy nich roboty. Rączek raczej tutaj nie pobrudzimy 😉 Jeśli chcecie mieć bardziej miękkie kluseczki, osobno ubijamy białko na pianę. Jeśli się spieszycie lub Wam na tym nie zależy, do ciasta dodajemy całe jajko.
Jest tylko jeden problem. Serki z wiaderek mają różną konsystencję. Z tego też względu, jeśli nie jesteście pewne ile dodać mąki, warto wrzucić 1-2 kluski na wodę i sprawdzić czy się nie rozpadają. Jeśli zaczną się rozpadać, to dodajemy ok 2 łyżki mąki i ponawiamy próbę. Ogólnie, to konsystencja ciasta powinna być dość gęsta taka, aby łyżką odrywać kawałki ciasta od całości.
Kluseczki do zrobienia w 5 min. Wstawiacie wodę, mieszacie składniki a i tak trzeba jeszcze poczekać na zagotowanie wody 😉
Ja podałam je z sosem ze śmietany i owoców, ale równie doskonale będą smakować z bułką tartą zrumienioną na maśle, śmietaną i cynamonem czy z czym tam macie ochotę je wcinać.
Zapraszam!
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…