Mogę napisać, że zapiekanka z kaszy jaglanej, to danie typowo dla miłośników kasz. Ale nie będzie to prawdą. Mój mąż lubi kasze, ale tylko wybrane rodzaje. Jaglaną lubi na słodko z jabłkami, miodem i migdałami. Małe Rączki za to za jaglanką nie przepadają.
Zapiekanka z kaszy jaglanej, była prawdę mówiąc wielką niewiadomą 😉 Zrobiłam, bo zalegało mi w pudełku trochę kaszy, a przy okazji porządków przedświątecznych, pudełko potrzebowałam umyć. Trzeba było zatem zużyć kaszę. Przepisów jest w internecie pierdylion, ale ja nie miałam czasu na szukanie, za to kilka składników musiałam również zutylizować 😉
Tak więc skład zapiekanki powstał niejako sam.
Robiąc zapiekankę z kaszy wiedziałam, że będzie albo hit, albo kit i obiad zjem sama 😉 Był hit. I to duży hit 😉
Zapiekanka nie wymaga dużo pracy, za to efekt jest naprawdę pyszny, a zapiekanka znika szybko i rozpływa się z ustach. Można jeść ją samą, można polać jogurtem lub śmietaną. Posypać podprażonymi pestkami migdałów… Opcji jest sporo, więc użyjcie waszych ulubionych.
Danie jest bardzo sycące. W końcu mamy tu sporo kaszy no i twaróg, który też zapycha. Takiej wielkości naczynie żaroodporne, starczyło nam na dwa obiady dla dwójki dorosłych i dziecka. Pierwszego dnia, przy wyjmowaniu zapiekanki, nieco się kruszyła. A drugiego…była jeszcze lepsza. Kasza przesiąkła smakiem jabłek i sera, a całość zyskała spójności i ładnie się kroiła i nie kruszyła.
Podaję orientacyjną ilość kaszy. Możecie użyć jej więcej lub mniej. Jeśli użyjecie mniej, nie róbcie wierzchniej warstwy kaszy, a jedynie wyłóżcie ją na spód.
Przypominam również o właściwym gotowaniu kaszy jaglanej, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Można kaszę podprażyć i byłam wcześniej wierna tej metodzie. Ale zdarzało mi się zapomnieć, bo zwykle robię kilka rzeczy na raz i kaszę przypalałam;) Dlatego wolę kilka razy przemiennie przelać kaszę na sitku gorącą i zimną wodą i ju.
My nie przepadamy za bardzo słodkimi daniami, więc ja nie słodzę jabłek i ilość cukru w masie serowej też nie jest zbyt duża. Jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie więcej cukru. Jeśli macie dość suchy ser i masa się będzie sucha, możecie dodać 2 łyżeczki miękkiego masła czy trochę śmietany.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Bardzo lubię korzystać z Pani przepisów.
PS. Jeżeli decyduje się Pani, na tak długą i złożoną formę wypowiedzi, jaką jest wstęp do każdego przepisu, to proponuję używać poprawnej polszczyzny.
Dziękuję za komentarz. Chyba miły ;) Nie sądziłam, że moja polszczyzna jest aż tak zła ;) Podchodzę luźno do języka, bo taka jestem na codzień, a blog to moje miejsce na ziemi. Chyba już się nie nauczę interpunkcji i innych rzeczy ;) Proszę zatem o wyrozumiałość i przymknięcie oka, albo czytanie samych przepisów ;)