Dania bezmięsne

Bób inaczej – z czosnkiem, oliwą i koperkiem

Jump to recipe

Nie wiem jak jadacie bób. U nas zwykle mama gotowała go w osolonej wodzie i tyle. Latami wcinaliśmy taki bób i nikomu to nie przeszkadzało. Ale polecam Wam spróbować tej wersji. Młody bób jeszcze ciepły z dużą ilością czosnku, oliwy i koperkiem. Nic skomplikowanego, nic odkrywczego, a smakuje wybornie. Może oliwa, była właśnie wymyślona do tego dania?

U nas jadamy taki bób np. na kolację lub podjadamy w ciągu dnia. Bób nawet jak wystygnie, przechodzi smakiem oliwy, czosnku i koperku. Jeśli nie lubicie smaku oliwy, można zastąpić ją masłem. Jeśli macie wcześniej ugotowany bób, a chcecie zjeść go na ciepło, wystarczy podgrzać oliwę, dorzucić do niej czosnek i wrzucić do tego bób i chwilkę dusić razem. Pamiętajcie, aby pilnować czosnku. Nie może się przypiec, bo zgorzknieje nam i oliwa i czosnek. Tutaj zdecydowanie nie polecam masła, chyba, że klarowane.

Do tego pamiętam, że rodzice gotowali bób całkiem długo. Prawda taka, że jeśli macie świeży bób, wrzucicie go na lekko osolony i posłodzony wrzątek, to wystarczy jakieś 5-7 min w zależności od preferencji. Znam takich, którym wystarczą nawet 3 min.

Możecie też taką mieszankę bobową potraktować jako wyjście do sałatki i dodać np pomidory i ogórasa. A może odważycie się na dodanie jakiś owoców  i np. rukoli?

A jak przygotowany bób smakuje Wam najbardziej? Obieracie bób przed zjedzeniem?

 

Zapisz

MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago