Jeśli baliście się pieczenia chleba pszennego, spróbujcie tego przepisu. Jest banalnie prosty i nawet 5 latka sobie z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oliwki czy pomidory suszone.
Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie suchych drożdży a chlebek rośnie w czasie naszego snu.
Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących 😉 Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu bochenka.
W sumie zrobienie tego chleba ogranicza się do 2-3 minut na zważenie i wymieszanie składników. Reszta czasu to czas potrzebny na wyrastanie chleba.
Efekt za to Was zachwyci, bo chlebek wychodzi bardzo chrupiący i po prostu przepyszny. My uwielbiamy go z bryndzą, serem, sam z masłem. Zioła prowansalskie jakie dodaliśmy i oliwki podkreślają smak chleba.
Jeśli lubicie, górę chleba można posypać makiem czy sezamem.
Przypominam o naparowaniu piekarnika przed wstawieniem chleba za pomocą spryskiwacza lub blaszki z wodą.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…