Dzisiaj zapraszam na zupę z brokuła i pora. Idealnie sycąca zupa w typie zup kremów warzywnych.
Jako, że u mnie trwa faza na pora, musiał i on zawitać w zupie. Aż sama się dziwię, bo kiedyś mogłam miesiącami nie kupować pora, a teraz zjadamy kilka porów tygodniowo. Okazało się nawet, że mój mąż, który do niedawna nie odróżniał pora od selera, lubi ten charakterystyczny, ostry smak.
U nas jesienią i zimą zupy goszczą bardzo często. To świetny pomysł na szybkie jedzonko po długim, weekendowym spacerze. Przychodzimy, podgrzewamy i wcinamy. Bez czekania, bez dodatkowej pracy, a obiad jest już z głowy. Zupę możemy przygotwać dzień wcześniej czy nawet rano, niejako przy okazji robienia śniadania. Jedyny minus to fakt, że przydałby się nam jakiś wywar w postaci wywaru mięsnego lub jarzynowego, ale na samej wodzie zupa też wychodzi, tylko jest „lżejsza” w smaku.
Wykonanie zupy z brokuła i pora nie jest zbyt skomplikowane. Ja lubię robić zupki nie w garnku a w takiej dużej, głębokiej patelni, gdzie wszystko najpierw podsmażam, potem gotuję. Ponieważ patelnia jest marmurkowa, to na blendowanie przelewam zupę do zwykłego garnka.
W przepisie występuje również ser żółty. Ja lubię dodawać do potraw sery dojrzewające, które nadają daniu charakterystyczny smaczek. Sprawdzi się tak naprawdę każdy inny ser żółty.
My jedliśmy zupę z brokuła z grzankami i płatkami migdałów, ale równie dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym, grubą kaszą, ryżem czy sama. Ta zupa to również świetny pomysł na wykorzystanie tzw. zielonej części pora, która jest nieco zapomniana 😉
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…