Przyrządzając surówki z dowolnych warzyw kieruję się tym, aby wyglądały kolorowo. Ta surówka z marchewki z pomarańczą to nieliczny wyjątek. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale jest doskonała a do tego idealna na wykorzystanie pomarańczy, które pewnie czasem zalegają, a nie bardzo chce nam się je same zjeść.
Surówka nie wymaga żadnych umiejętności. Do tego nie trzeba tutaj robić również specjalnego sosu, wszystkie składniki łączymy za pomocą łyżki oliwy lub oleju, a jeśli pomarańcza jest bardzo soczysta, to nawet ten dodatek możemy pominąć.
Jeśli szukacie nieco odmiennych smaków niż zwykłe jarzynowe surówki, ta miło zaskakuje słodyczą pomarańczy. Ważne jest, aby w miarę dokładnie oczyścić pomarańczę z grubej, białej zewnętrznej części.
Chrupiąca surówka z marchwi z dodatkiem pomarańczy to doskonały dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Bardzo smakuje dzieciom i nawet niejadki na widok tej surówki nie marudzą 😉
Jeśli mamy bardzo słodką pomarańczę, a niekoniecznie chcemy mieć bardzo słodki smak surówki, możemy do oleju dodać łyżeczkę soku z cytryny. Jeśli mamy za to gorzkie pomarańcze, możemy dodać do surówki łyżeczkę cukru.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Mam gdzies przepis, ale nigdy nie skorzystalam.
A widze, ze chyba warto!
:)
Szczęśliwego Nowego Roku!
Warto, warto ;)
Również Szczęśliwego Nowego Roku.