Kapusta w naszej kuchni to trochę temat pomijany. Wiadomo gołąbki, bigos 2-3 wersje surówki z białej kapusty. A czerwonej nie jadaliśmy prawie w ogóle. Czerwona kapusta podgotowywana jakoś mi nie przypadła do gustu, a na surową z kolei narzekał tata, że za twarda.
I pewnie byśmy się nie polubiły z tą kapustą, gdyby nie trick na rozdrabnianie kapusty. Obejrzałam gdzieś w internecie, jak łatwo bez szatkownicy można rozprawić się z kapustą za pomocą obieraczki do warzyw. Paseczki kapusty wychodzą cieniutkie, a sama kapusta w ogóle nie jest twarda.
Ale wróćmy do naszej surówki z kapusty czerwonej. Możemy zrobić ją z dwoma wariantami sosów. Pierwszy to zwykła oliwa. Taki dodatek zwykle ląduje w wielu surówkach. Ale aby otrzymać naprawdę pyszną surówkę z kapusty czerwonej, ja robię sos majonezowo jogurtowy. Dzięki dodatkowi jogurtu, nie jest on bardzo ciężki, za to surówka jest bardzo soczysta i po prostu jak dla nas idealna.
To do was należy wybór sosu, bo wiadomo – majonez to tak średnio zdrowo, za to smaczniej 😉
Surówka z kapusty czerwonej świetnie pasuje do dań z mięsem czy klusek wszelkiego rodzaju.
A u was jak wyglądają surówki z kapusty. Ciągle klepiecie jeden, sprawdzony przepis czy szukacie nowych rozwiązań. Lubicie surówki z czerwonej kapusty?
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…