Klasyczny biały ryż jadamy rzadko, jeśli już to w postaci jabłek z ryżem. Dzisiaj zapraszam na ryż z warzywami.
Zwykły ryż smakuje nieprzeciętnie z dodatkiem warzyw. Za każdym razem możemy zmieniać smak potrawy, dodając różne proporcje jak i różne warzywa. Taki ryż z warzywami to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale również sprawdzi się jako samodzielne danie.
Bazę stanowi cebula, marchew i kukurydza. Tym razem gościnny udział w potrawie wzieła również resztka fasolki szparagowej z poprzedniego dnia i 2/3 strąka papryki, której świeżość już była mocno na wyczerpaniu.
Świetnie będą tu pasować również brokuły, cukinia, kiełki czy pieczarki. Dorzucamy to, na co trafimy przeglądając lodówkę.
Jeśli zależy nam na bardziej niezwykłym smaku i wyglądzie ryżu, możemy dorzucić trochę kurkumy i curry.
Niezależnie od wybranych dodatków, ryż wychodzi po prostu bardzo dobry, nie wymaga też dużo pracy, co jest dla mnie niezwykle ważne. Mój mąż, który nie przepada za ryżem, stwierdził, że ryż jest pyszny i zjadł go ze smakiem, podczas gdy zwykły ryż dziubie i dziubie…
W zasadzie czas przygotowania potrawy, to czas gotowania ryżu , bo spokojnie w tym czasie poddusimy warzywa. Potem jeszcze chwilka, na duszenie ryżu i warzyw razem i już.
Polecam wszelkim niejadkom i nielubkom ryżowym.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…