Kopytka klasyczne – przepis mojej mamy

Jump to recipe

Kopytka to jedne z bardziej lubianych przez nas klusek. Niezwykle uniwersalne. Świetnie smakują prosto z wody okraszone skwarkami, cebulką. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczeni, gulaszy. Mogą być podawane również jako osobne danie z sosem. Mąż uwielbia je odsmażane.

Sycące i uniwersalne, do tego proste do wykonania. Zwykle je robię, jeśli zostaje mi z obiadu ziemniaków. Dodatkowym atutem jest fakt, że są tanie i szybkie w wykonaniu.

Przepis dostałam a raczej podpatrzyłam u mojej mamy. Robiąc kluski zgodnie z nim, na pewno Ci się udadzą.

Nie ma tutaj udziwnień w postaci mąki ziemniaczanej, ta wszak przynależy do klusek śląskich 😉

My lubimy dość drobne kopytka, ale spotykałam się i z takimi po dobrych kilka cm. W sumie wtedy serwowano na głowę 5 sztuk kopytek, a może raczej kopyt ?:)

 

 

MieszamWGarnku

View Comments

Share
Published by
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago