Lemoniada to ostatnio nasz ulubiony napój na upały. Dobrze zrobiona lemoniada, doskonale chłodzi. W dodatku w domu możecie zrobić ją naprawdę tanio i dopasować do swoich preferencji smakowych.
Jeśli unikacie cukru, napój możecie dosłodzić miodem. Biały cukier możecie równie dobrze zastąpić brązowym. Jeśli lubicie mocniejszy i bardziej wyrazisty smak cytryn w lemoniadzie, możecie dodać pół limonki, która świetnie wydobywa cytrynową nutkę.
Jeśli macie ochotę poszaleć ze smakiem, dodajcie miętę czy kardamon.
Nie kupujcie gazowanych napojów o smaku cytrynowym, pełnym cukru i chemii. Wasze dzieci też na pewno docenią orzeźwiający smak lemoniady, szczególnie w upalny dzień. Lemoniadę serwujemy schłodzoną lub z kostkami lodu.
Jeśli lubicie bardzo słodkie napoje, lub macie bardzo kwaśne cytryny, ilość cukru można delikatnie zwiększyć, ale radzę ją kontrolować, żeby nie przedobrzyć. W końcu lemoniada musi być kwaskowa.
Wiem, że niektórzy zamiast lemoniada mówią cytrynada, więc ten przepis jest także dla Was 🙂
Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…