Jeśli uwielbiacie jajka w każdej postaci, na pewno z chęcią sięgniecie po ten przepis. Co go wyróżnia od tradycyjnej pasty jajecznej? W składnikach nie znajdziecie kalorycznego majonezu. Dzięki temu pasta jest równie pyszna co klasyk, ale zdecydowanie lżejsza i mniej kaloryczna od oryginału.
Pasta jajeczna jest idealna kiedy dosyć mamy kanapek z serem lub wędliną albo macie ochotę na jajka ale już nie w majonezie. Można do niej dodać tuńczyka, natkę, szczypiorek, pokroić szynkę czy doprawić do smaku czarnuszką lub cieszyć się jej smakiem solo. Świetnie komponuje się z tradycyjnym, pszennym pieczywem, jak i tym pełnoziarnistym.
Osoby przyzwyczajone do tradycyjnego smaku pasty z jajek, mogą się pierwszym kęsem zdziwić, ale przy kolejnych, nie czuć już żadnej różnicy.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Yyy, fit bo bez majonezu ale jest z oliwa i musztarda? A z czego przepraszam robi sie majonez jak nie z musztardy i oliwy? I maslo Co za bzdurny przepis!
"Fit" to nie oznacza, że nie ma tu kalorii. Oliwa to jeden z najzdrowszych tłuszczy i dodajemy jej mniej, niż tradycyjnego majonezu. Musztarda jest opcjonalna... A majonez robi się z oleju, musztardy i żółtek. Nie bardzo wiem, jak można porównywać majonez i oliwę poza faktem, że są tłuszczami;)
Majonez robi sie z musztardy ??
A ja dodaję zamiast oliwy i majonezu jogurt naturalny wymieszany z musztardą, robi się wtedy taki niby majonez, też fajna wychodzi pasta
No właśnie jogurt wydaje się najlepszy zamiennikiem, ale jak dla mnie nie jest. Pasta nie smakuje mi już jak pasta jajeczna, nie ma tego czegoś co świadczy o jej "jajeczności" :) Jest mdła i bez wyrazu jak dla mnie, mimo przyprawiania. Zdecydowanie wolę bardziej ten wariant lub z awokado.
Zrobiłem to i jest pyszne :)
Super, bardzo się cieszę ;)
Zrobilam wlasnie paste według przepisu jutro na śniadanko dla mnie i corci ,oczywiście musiałam spróbować pasta przepyszna mniam polecam
Super, ciesze się, że smakowało