Jeśli macie w domu nadmiar dyni i nie bardzo macie na nią pomysł, warto zrobić dżem dyniowy. Prosty w wykonaniu, a do tego bardzo aromatyczny i smaczny.
U nas w domu dżem dyniowy dajemy na kanapki, jako nadzienie do naleśników ale też np. babeczek. Nada się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast.
Cały przepis opiera się na puree z dyni. Jeśli nie wiecie w jaki sposób je zrobić, zajrzyjcie do przepisu na puree z dyni.
Reszta do dodatek soku z pomarańczy, korzennych przypraw i wanilii. Całość redukujemy do pożądanej konsystencji. Tyle i aż tyle, żeby otrzymać pyszne smarowidło z dyni.
Nasz dżem z dyni, w konsystencji bardziej może niż dżem przypomina masełko, ale z masłem nie ma nic wspólnego. Smak jest zdecydowanie głębszy i cięższy niż tradycyjnych dżemów.
Czas gotowania dżemu zależy od wilgotności puree z dyni,
Gotowy dżem dyniowy przechowujemy w lodówce, ale możemy również zapasteryzować i zostawić sobie na zimę.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…