Do chleba

Domowe masło – czyli co zrobić zamiast bitej śmietany

Jump to recipe

Ten wpis powstał zupełnie przypadkiem i zupełnie nie był planowany 😉 No bo jak można planować zwykłą kulinarną wpadkę. W robocie kuchennym ubijała się kremówka, na bitą śmietanę, która wraz z serem miała stanowić krem do rolady. Ubijała się…ubijała, wyszłam raz z kuchni, drugi, podkręciłam obroty miksera i zajęłam się czymś innym, a przy robocie wartę pełnił pan mąż, z zaciekawioną córeczką na rękach.

Coś mnie tknęło i spojrzałam w misę miksera. I stało się… śmietana została przebita, przekręcona… Nazywajcie jak chcecie. Najzwyczajniej w świecie, do kremu to ona się już nie nadawała. W mojej śmietanie, zaczęła pojawiać się maślanka i grudeczki masła. Co pozostawało zrobić? Masło!

Jak już wiecie, masło zrobić jest bardzo prosto, czy to celowo czy przypadkiem.

Poniższe zdjęcia pokazują jak wygląda wytrącanie się maślanki i masła. Potem wystarczy już tylko masło solidnie odcisnąć i macie swoje masełko no i maślankę. To jeden z pyszniejszych napojów w takim wydaniu.

Nie przypomina nic a nic maślanki kupowanej w sklepie. Smakuje wybornie, szczególnie zimna w gorący dzień, zawiera również mini grudeczki masła.

Jeśli planujecie zrobić masło, możecie użyć śmietany kremówki lub śmietany zebranej z mleka nastawionego na zsiadłe. Mleka oczywiście wiejskiego, takiego mega tłustego, prosto od krowy. Ja użyłam śmietany 42%. W zależności od tego, czy użyjecie śmietany kwaśnej (Z mleka zsiadłego) czy słodkiej, wasze masło będzie ciut inaczej smakować.

W zależności od sposobu ubijania masła, pamiętajcie, aby co jakiś czas zdejmować masło/śmietanę z boków miski. Jak widać na pierwszym zdjęciu, góra tłuszczu jest jeszcze śmietaną, za to poniżej i na samym dnie, mamy już masło.

Ja do wstępnego oddzielenia masła od maślanki, używam małego siteczka, a następnie odciskam jeszcze grudki masła w dłoniach.

Przed ostatecznym uformowaniem osełki, możecie masło dowolnie wzbogacić smakowo. No i koniecznie pamiętajcie o maślance! Do młodych ziemniaków z koperkiem, czy też do zwykłego popicia, jest niezastąpiona! Zajrzyjcie do tej maślanki, na bokach miseczki wyraźnie widać w niej malutkie grudki masła.

MieszamWGarnku

Share
Published by
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago