Ciastka

Krajanka piernikowa – miękkie pierniczki bez leżakowania

Boże Narodzenie to zapach pierników. Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, bez którego nie ma tych Świąt, to właśnie piernik. Jeśli dodatkowo piernik jest przekłądany domowymi powidłami i lukrowany lub pokryty czekoladą, to jestem w niebie 😉

Dzisiaj zapraszam na szybką wersję – krajnkę piernikową. Taki klasyczny piernik czy ciasto na pierniczki, powinno najpierw leżakować w lodówce, potem po upieczeniu mięknąć w pudełku z dodatkiem jabłka lub wody. Takie prawdziwe pierniki, powinniśmy upiec dobre 2 tygodnie temu.

Jeśli jednak nie mieliśmy czasu wcześniej na upieczenie pierników lub po prostu nie lubimy twardych pierników, to przychodzę z odsieczą w postaci krajanki piernikowej.

krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa wychodzi miękka, ładnie wyrasta, nie wysycha i nie twardnieje. Ja wypatrzyłam przepis na nią jakieś dwa lata temu i od tamtej pory przymierzałam się za jej zrobienie. Krajankę możecie zrobić samą, polukrować czy też oblać czekoladą. U mnie z lukrem w wersji migdałowej.

Ciasto, to jedyny minus piernikowej krajanki.

Jest dość ciężkie w obróbce. Po wymieszaniu składników, ciasto jest rzadkie i tężeje z upływem leżakowania, jednak i tak bardzo się lepi do rąk i trzeba używać całkiem sporo mąki do podsypywania ciasta i rąk. 

Teoretycznie krajankę możecie nadziać powidłami, jednak naprawdę dość ciężko to zrobić z powodu lepkości ciasta. 

Same pierniczki są naprawde przepyszne i polecam zrobić od razu podwójną porcję, bo ciężko po spróbowaniu, skończyć na jednym.

Pierniki

Przepis pochodzi stąd, jednak zmieniłam ilość dodawanej przyprawy do piernika i dodałam kakao.

Drukuj

Krajanka piernikowa

Mięciutkie, aromatyczne pierniczki, bez konieczności leżakowania, idealne do upieczenia tuż przed Świętami.

Składniki

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej 650
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g cukru
  • 125 ml wody
  • 300 g miodu dałam gryczany
  • 375 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4-5 łyżek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli

Lukier

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 -2 łyżki białek
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie

Ciasto

  • Połowę cukru wsypujemy do rondelka i na małym ogniu karmelizujemy. O ile się da, nie mieszamy. Po kilku minutach cukier zacznie się rozpuszczać i nabierać karmelowego koloru, dopiero teraz jeśli trzeba, możemy przemieszać.
  • Do rondelka dolewamy wąskim strumyczkiem wody. Autorka przepisu radzi robić to blisko ścianki i to dobra porada, bo karmel pryska, a tak zminimalizujemy pryskanie.
  • Dodajemy do masy resztę cukru, miód i wlewamy mleko. Zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy masło, kakao i dosypujemy przyprawę do piernika i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • Do miski przesiewamy mąki, sodę oraz sól.
  • Dolewamy masę miodowo-cukrową i zarabiamy ciasto. Ja używam do tego miksera.
  • Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne na min. 3 h a nawet całą noc, im dłużej tym lepiej, bo ciasto będzie tężeć. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z ciasta forujemy wałeczki z których tniemy niewielkie kawałki – dokładnie jak przy kopytkach.
  • Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min – ciastka mają być ładnie wyrośnięte ale nie przepieczone.
  • Studzimy i smarujemy lukrem.

Lukier

  • Do miseczki wsypać cukier puder, dodać 1 łyżkę białek i aromat. Mieszać, jeśli jest potrzeba dodać ciut więcej białka. Konsystencja lukru musi być gładka i dość gęsta.
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago