Boże Narodzenie to zapach pierników. Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, bez którego nie ma tych Świąt, to właśnie piernik. Jeśli dodatkowo piernik jest przekłądany domowymi powidłami i lukrowany lub pokryty czekoladą, to jestem w niebie 😉
Dzisiaj zapraszam na szybką wersję – krajnkę piernikową. Taki klasyczny piernik czy ciasto na pierniczki, powinno najpierw leżakować w lodówce, potem po upieczeniu mięknąć w pudełku z dodatkiem jabłka lub wody. Takie prawdziwe pierniki, powinniśmy upiec dobre 2 tygodnie temu.
Jeśli jednak nie mieliśmy czasu wcześniej na upieczenie pierników lub po prostu nie lubimy twardych pierników, to przychodzę z odsieczą w postaci krajanki piernikowej.
Krajanka piernikowa wychodzi miękka, ładnie wyrasta, nie wysycha i nie twardnieje. Ja wypatrzyłam przepis na nią jakieś dwa lata temu i od tamtej pory przymierzałam się za jej zrobienie. Krajankę możecie zrobić samą, polukrować czy też oblać czekoladą. U mnie z lukrem w wersji migdałowej.
Ciasto, to jedyny minus piernikowej krajanki.
Jest dość ciężkie w obróbce. Po wymieszaniu składników, ciasto jest rzadkie i tężeje z upływem leżakowania, jednak i tak bardzo się lepi do rąk i trzeba używać całkiem sporo mąki do podsypywania ciasta i rąk.
Teoretycznie krajankę możecie nadziać powidłami, jednak naprawdę dość ciężko to zrobić z powodu lepkości ciasta.
Same pierniczki są naprawde przepyszne i polecam zrobić od razu podwójną porcję, bo ciężko po spróbowaniu, skończyć na jednym.
Przepis pochodzi stąd, jednak zmieniłam ilość dodawanej przyprawy do piernika i dodałam kakao.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…