Kto nie lubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy rodzinny obiad.
Jako, że tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując.
Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę.
Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy do pieczenia tarty, więc ta tarta nie ma charakterystycznych „ząbków” na brzegach. Ogólnie zachęcam, aby nie ograniczać się z gotowaniem do własnej kuchni;) Jeśli prowadzisz bloga, to wiesz pewnie, że czasem trudno przejeść te ilości jedzenia. Ja, jeśli mam okazję, to gotuję u innych, dzięki czemu płynność jedzenia jest zapewniona.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy budyń idealnie skomponuje się z ciastem i owocami.
Przed pieczeniem przypominam o nakłuciu widelcem w kilku miejscach ciasta w blasze i położeniu papieru do pieczenia obciążonego suszonym grochem, fasolą lub ryżem.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Kwintesencja lata w tarcie:)
Piękna tarta!
Ta warstwa budyniu jest grzechu warta!
:)