Co lubię w tym kurczaku? Wszystko 😉 Szybko się go robi, bo wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami. W czasie, kiedy nasz kurczak nabiera kolorków w piekarniku, my zajmujemy się warzywami.
W nagrodę otrzymujemy pełne danie, zdrowe i kolorowe, które można serwować od razu na obiad.
U mnie w roli warzyw wystąpiła papryka czerwona i żółta, czerwona cebula, brukselka i batat. Możecie bataty zamienić na zwykłe ziemniaki, jednak wtedy czas ich pieczenia się wydłuży. Można ziemniaki troszkę przed pieczeniem podgotować, wtedy zachowamy jędrność warzyw. W sezonie dodałabym do mojego miksu jeszcze cukinię i bakłażana.
Jeśli boicie się skórki z udka, to możecie ją ściągnąć przed pieczeniem. Ja jednak preferuję ją zostawić i zdejmować dopiero podczas jedzenia. Mięsko z kurczaka jest wtedy delikatniejsze.
Całe danie robimy w dwóch etapach. Najpierw wsadzamy do piekarnika na ok 45 min. same udka. Po tym czasie na blachę wykładamy warzywa, skrapiamy je oliwą wymieszaną z przyprawami i na całość wykładamy udka. Pieczemy jeszcze ok 30 min.
Oczywiście, możecie użyć Waszych ulubionych przypraw. Danie świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.
Olej kokosowy z przepisu możecie zastąpić dowolnym, preferowanym przez Was tłuszczem.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…