Dzisiaj zapraszam na megaszybkie danie. Jeśli chcecie zjeść coś pysznego, ale nie macie więcej niż 10 minut na gotowanie, to ten makaron ze szpinakiem spełni wasze oczekiwania.
Makaron jest prosty do zrobienia, świetny na obiad w domu lub zabranie do pracy w formie lunchboxa.
Makaron ze szpinakiem robię stosunkowo często, bo mąż go uwielbia. Co ciekawe, on szpinaku w ogóle nie lubi, za to za tym daniem wprost przepada. Czasem mi marudzi, kiedy będzie znów szpinak na obiad.
Danie jest smaczne, wyraziste i nie jest suche po odgrzaniu w mikrofali. To też dobry pomysł, na wysprzątanie z lodówki resztek, bo możecie dać mniej szpinaku a np dorzucić więcej pomidorów czy też kawałek jakiejś wędliny.
W letnim sezonie używam szpinaku kupowanego na pęczki na bazarze. W zimie, korzystam z marketowego szpinaku baby. Szpinak jak mam czas i chęć sparzam na sitku, przelewając go wrzątkiem. Jeśli nie mam takiej ochoty, to wrzucam umyte i poszatkowane liście bezpośrednio na patelnię.
Nie wylewajcie całej wody spod makaronu, bo można dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje.
W przepisie jest użyty ser pleśniowy Lazur. Ma charakterystyczny, ostrawy smak, który również czuć w sosie. Jeśli nie lubicie takiego smaku, dodajcie innego sera, nawet fety.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…