Dania bezmięsne

Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym

Dzisiaj zapraszam na megaszybkie danie. Jeśli chcecie zjeść coś pysznego, ale nie macie więcej niż 10 minut na gotowanie, to ten makaron ze szpinakiem spełni wasze oczekiwania.

Makaron jest prosty do zrobienia, świetny na obiad w domu lub zabranie do pracy w formie lunchboxa.

Makaron ze szpinakiem robię stosunkowo często, bo mąż go uwielbia. Co ciekawe, on szpinaku w ogóle nie lubi, za to za tym daniem wprost przepada. Czasem mi marudzi, kiedy będzie znów szpinak na obiad.

Danie jest smaczne, wyraziste i nie jest suche po odgrzaniu w mikrofali. To też dobry pomysł, na wysprzątanie z lodówki resztek, bo możecie dać mniej szpinaku a np dorzucić więcej pomidorów czy też kawałek jakiejś wędliny.

W letnim sezonie używam szpinaku kupowanego na pęczki na bazarze. W zimie, korzystam z marketowego szpinaku baby. Szpinak jak mam czas i chęć sparzam na sitku, przelewając go wrzątkiem. Jeśli nie mam takiej ochoty, to wrzucam umyte i poszatkowane liście bezpośrednio na patelnię.

Nie wylewajcie całej wody spod makaronu, bo można dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje.

W przepisie jest użyty ser pleśniowy Lazur. Ma charakterystyczny, ostrawy smak, który również czuć w sosie. Jeśli nie lubicie takiego smaku, dodajcie innego sera, nawet fety.

Drukuj

Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym

Pyszny i szybki pomysł na obiad.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała śmietana 30%
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 100 g sera Lazur
  • 5-6 łyżek wody spod makaronu lub zalewy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy.
  • Szpinak kroimy w paski, jeśli chcemy, możemy przelać go na sicie gorącą wodą.
  • Do cebuli dorzucamy szpinak. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy wodę lub zalewę, dorzucamy wyciśnięty czosnek i pokrojone w paski pomidory.
  • Dodajemy śmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy makaron polany sosem.
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago