Zupełnie nie wiem, czemu na blogu do tej pory nie zawitały amerykańskie naleśniki czyli pancakes. Tak naprawdę to bliżej im do naszych swojskich placków niż naleśników 😉 Nie zmienia to faktu, że są proste do zrobienia, szybkie i smakują każdemu same jak i z dodatkami.
Pancakes charakteryzują się okrągłym kształtem i puszystosią. Zwykle serwuje się je w Stanach z syropem klonowym, za którym nie przepadam. Polecam syrop z agawy, miód albo po prostu dodatek owoców. Świetnie też sprawdzą się z dżemem, a moja córka lubi je pałaszować z serkiem homogenizowanym lub same.
Jeśli do tej pory nie wychodziły wam zwykłe, tradycyjne placuszki, to nie poddawajcie się i koniecznie zróbcie pakejki z tego przepisu. Nie ma tu nic skomplikowanego.
W oryginalnym przepisie występują amerykańskie „cups”. Nie jest to odpowiednik naszych szklanek, ale ja się tym w tym wypadku zbytnio nie przejmowałam, bo nie chciało mi się bawić w odważanie składników. W przepisie podaję zatem nasze tradycyjne 250 ml. szklanki 😉 Przez większą ilość składników dałam ciut więcej masła i o jedno jajko więcej do samego ciasta.
Pancakes smażymy na suchej lub delikatnie nasmarowanej tłuszczem patelni. Placuszki nie mają pływać w tłuszczu. Staramy się nakładać jednakowe porcje ciasta, dlatego można użyć do tego celu małą łyżkę do sosu lub np. na porcję dawać dwie łyżki ciasta.
Możecie do ciasta dodać puree z dyni czy starte na tarce jabłko, aby uzyskać nowy smak placuszków.
Przepis pochodzi stąd.
Porcja na głodne 4 osoby.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Przed chwilą przeczytałam i już zrobiłam, są pycha, proste w przygotowaniu na szybkie śniadanie, u mnie to podwieczorek z syropem klonowym
Super, cieszę się że smakowały. Ja jakoś syropu klonowego nie trawię, ale polecam spróbować z syropem z agawy. Mniam, przez duże M:)
Naprawdę soą pyszne,szybkie do zrobienia i szybkie na śniadanie,naprawdę polaecam