Dania bezmięsne

Puszyste i proste pancakes, pankejki

Zupełnie nie wiem, czemu na blogu do tej pory nie zawitały amerykańskie naleśniki czyli pancakes. Tak naprawdę to bliżej im do naszych swojskich placków niż naleśników 😉 Nie zmienia to faktu, że są proste do zrobienia, szybkie i smakują każdemu same jak i z dodatkami.

Pancakes charakteryzują się okrągłym kształtem i puszystosią. Zwykle serwuje się je w Stanach z syropem klonowym, za którym nie przepadam. Polecam syrop z agawy, miód albo po prostu dodatek owoców. Świetnie też sprawdzą się z dżemem, a moja córka lubi je pałaszować z serkiem homogenizowanym lub same.

Jeśli do tej pory nie wychodziły wam zwykłe, tradycyjne placuszki, to nie poddawajcie się i koniecznie zróbcie pakejki z tego przepisu. Nie ma tu nic skomplikowanego.

W oryginalnym przepisie występują amerykańskie „cups”. Nie jest to odpowiednik naszych szklanek, ale ja się tym w tym wypadku zbytnio nie przejmowałam, bo nie chciało mi się bawić w odważanie składników. W przepisie podaję zatem nasze tradycyjne 250 ml. szklanki 😉 Przez większą ilość składników dałam ciut więcej masła i o jedno jajko więcej do samego ciasta.

Pancakes smażymy na suchej lub delikatnie nasmarowanej tłuszczem patelni. Placuszki nie mają pływać w tłuszczu. Staramy się nakładać jednakowe porcje ciasta, dlatego można użyć do tego celu małą łyżkę do sosu lub np. na porcję dawać dwie łyżki ciasta.

Możecie do ciasta dodać puree z dyni czy starte na tarce jabłko, aby uzyskać nowy smak placuszków.

Przepis pochodzi stąd.

Porcja na głodne 4 osoby.

Drukuj

Puszyste pancakes

Proste i puszyste pankejki, idealne na śniadanie czy kolację.
Rodzaj Breakfast
Kuchnia American
Słowo kluczowe naleśniki, pancakes, placki
Liczba porcji 4

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. rozpuszczonego masła (dałam ok. 6 łyżek)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
  • 1 szt. jajko (dałam 2)
  • masło do smażenia

Wykonanie

  • W misce mieszamy suche składniki. W środku mąki robimy dołek i wlewamy kolejno mleko, masło, dodajemy jajka.
  • Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Nagrzewamy porządnie patelnie i smarujemy ją małą ilością masła.
  • Nakładamy na patelnię jednakowej wielkości placuszki.
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron
MieszamWGarnku

View Comments

  • Przed chwilą przeczytałam i już zrobiłam, są pycha, proste w przygotowaniu na szybkie śniadanie, u mnie to podwieczorek z syropem klonowym

    • Super, cieszę się że smakowały. Ja jakoś syropu klonowego nie trawię, ale polecam spróbować z syropem z agawy. Mniam, przez duże M:)

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago