W czasie adwentu wiadomo, obowiązkowym wypiekiem są pierniczki. Ale co piec w okresie Wielkiego Postu? Dziś padło na te drożdżowe zajączki. Idealny wypiek na czas oczekiwania na Święta.
Od kilku lat widziałam w necie te wesołe supełki drożdżowe, przypominające zajączki, z uroczymi ogonkami. U mnie w wersji bardzo podstawowej, bo same drożdżowe zajączki możecie ozdobić dowolnymi dodatkami jak grupy cukier, bakalie czy inne nasionka.
Same bułeczki nie są słodkie w smaku. Przypominają nieco bułeczki maślane, ale są zdecydowanie mniej słodkie, bo w samym cieśnie nie ma zbyt dużej ilości cukru, na wierzchu nie ma też słodkiej kruszonki. W oryginalnym przepisie, na wierzchu drożdżowe zajączki posypane są grubym cukrem. Ja jednak zrobiłam takie zajączki minimalistyczne 😉 Dałam też do środka mnie cukru niż w oryginalnej wersji.
Bułeczki ładnie wyrastają, są puszyste i panu mężowi i dzieciom smakowały same albo z masłem.
Co jeszcze jest niewątpliwym plusem zajączków? Ciasto. Ja tradycyjnie wyrabiałam je mikserem, ale ładnie się wyrabiało i gładkie ciasto mikser zrobił szybko. Konsystencja ciasta również była idealna. Nie było mokre, lepiące się tylko dawało się ładnie formować. Samo zrobienie bułeczek było przyjemnością i robiło się je błyskawicznie, co jest kolejnym plusem jak dla mnie.
W oryginalnym przepisie mamy 100 g miękkiego masła. Ale jak to ja, robiłam to zajączki pod wpływem chwili i nie miałam miękkiego masła. Zastapiłam je połową szklanki oleju. I w sumie wyszło chyba im na dobre, bo następnego dnia są równie pyszne.
Ja lubię patrzeć na te bułeczki, bo posmarowane jajkiem po upieczeniu pieknie błyszczą. Z podanej porcji wychodzi 8 zajączków.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Ależ apetycznie wyglądają ;) Idealne :)