Z drożdżami

Chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą na drożdżach z nasionami

Jump to recipe

Przyznaję się bez bicia. Od pojawienia się na świecie Zosi, a to już niemal rok temu, zdarzyło mi się kilka razy kupić chleb. Dla mnie to wielka zmiana, bo od dobrych kilku lat, chleb piekłam sama. Przyznam, że jeśli wiecie gdzie kupować chleb, to może on być naprawdę dobry. Ale to nie do końca ja 😉 Ja muszę… nie, ja lubię nawet w 30 stopniach odpalić piekarnik i piec. Obojętne co, ciasto czy chleb. Nawet teraz, kiedy czasu mam bardzo mało, to praktycznie zamiast walnąć się na łóżku i cieszyć wolną chwilą, ja ląduję w garach 😉

No dobrze, nie o mnie wpis ma być, a o chlebie. Musiałam mieć chleb. Prawie tu i teraz, a większość przepisów każe nastawić chleb poprzedniego dnia i piec dopiero kolejnego. Dla młodej mamy to ciężko, bo nie wiem tak naprawdę, kiedy kończy się mój dzień a na jego koniec jestem tak wymęczona, że najzwyczajniej zapominam o wymieszaniu tych kilku składników.

Potrzebowałam zatem przepisu na dość szybki chleb. Pozostawał mi zatem chleb na drożdżach. Zabrałam się zatem za wertowanie mojej „The big book of bread” Betty Crocker. Bo w końcu po coś te księgi kupuję i nie tylko po to, aby kurzyły mi się na półce 😉 No i miałam już przepis, na fajny, efektownie wywinięty a co ważne, szybki w produkcji chleb.

Na górze aromatyczne nasionka, które dobierzcie według swojego uznania. W oryginale to nasiona kopru, sezam i mak. U mnie koper zamieniłam na siemię lniane a i do samego ciasta dodałam więcej maku.

Chleb u nas wytrwał 4 dni. Od trzeciego dnia, trochę zaczął się kruszyć, ale to normalne przy cięższych mąkach i drożdżach. Ogólnie fajny chleb, nie wymagający dużych umiejętności.

W oryginalnym przepisie podane są „cups”y, który nie odpowiadają objętościowo ani wagowo naszym szklankom. Ja z czystego lenistwa, nie obiłam przeliczenia jednostek i traktowałam „cup”, jako nasz odpowiednik 250 ml szklanki. Wy możecie korzystać z dowolnej miarki – kubka czy czegoś innego 😉

Ja wszelkiego rodzaju ciasta wyrabiam w robocie kuchennym, ale śmiało możecie ciasto wyrabiać w maszynce do chleba czy też ręcznie.

MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

2 lata ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

3 lata ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

3 lata ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

3 lata ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

3 lata ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

3 lata ago