Teraz kminek uwielbiamy i bez kminku nie wyobrażam sobie dobrego chleba.
Przepis na chleb pszenno-żytni kminkowy pochodzi ze strony ww.mojewypieki.com . To jak dla mnie, sprawdzone źródło pysznych przepisów. Tym razem padło na ten właśnie chleb.
Ja delikatnie zmieniłam proporcję mąk w stosunku do wersji oryginalnej.
Chlebek wychodzi bardzo dobry. Skórka jest chrupiąca a w smaku w ogóle nie czuć drożdży. Smakuje jak rasowy chleb z dobrej piekarni. Uwielbiamy go tylko z masłem albo masłem i miodem czy serem żółtym. Jest pyszny również przez kolejne dni i nie kruszy się. Przygotowanie pysznej kanapki z nim nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
Jeśli nie lubicie kminku, po prostu go pomińcie. Dodatek razowej mąki pszennej delikatnie łamie biały kolor miąższu.
Wierzch możecie posypać dowolnymi nasionami czy płatkami lub pozostawić chleb bez zbędnych dodatków.
Chleb możemy piec zarówno na blasze jak i w garnku żeliwnym czy innym żeliwnym naczyniu, które przed użyciem należy bardzo mocno nagrzać przez ok 25-40 min. Ja piekłam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanej ilości składników, wyjdzie 1 spory bochenek.
Pamiętajmy o naparowaniu piekarnika przed wstawieniem do środka chleba
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…