Przyznam się, że uwielbiam serniki, ale te bardziej klasyczne. Dzisiaj zapraszam na taki sernik tradycyjny bez spodu. Nie chciało mi się dodatkowo zagniatać ciasta i podpiekać spodu. Wszak ja ostatnio leniuszkiem jestem, a może nie mam już tyle czasu.
Sernik tradycyjny z tego przepisu jest w smaku bardzo serowy, kremowy, ale nie tak zbity i nie tak mulisty jak sernik pieczony przez moją mamę (sorki mamo;)
No i niestety, ale ważną rolę w sernikach gra…ser. Tak drodzy Państwo. Niestety, tani ser wiaderkowy z Biedry, nie jest tu najlepszym rozwiązaniem. Te sery wiaderkowe mają to do siebie, że są wodniste. O składzie z mlekiem w proszku już nie wspomnę. Dlatego warto poszukać i kupić naprawdę dobry ser. Moim ostatnim odkryciem jest nabiał z Bielunia. Rewelacyjny ser mielony w wiaderku, śmietana i jogurt też wiaderkowe. Do tego w dobrych cenach.
Pamiętacie przepisy babć czy mam, gdzie było napisane „Zmiel ser trzy razy przez maszynkę”. Ja sobie teraz czegoś takiego nie wyobrażam, ale pamiętam jak moja mama tak robiła. Potem pamiętam sery białe mielone w takich kiełbaskach z folii, kupowane w marketach. Pewnie do tej pory można je kupić w tej formie. No i sery wiaderkowe. Te naprawdę dobre o dobrej konsystencji i dobrym składzie ciężko spotkać. Piątnica ma taki o zwartości tłuszczu 15% czy 18%, ale pojawia się od święta. Może jest dostępny w marketach, ale ja korzystam ze sklepików osiedlowych i czasem Biedry i tam bywa jedynie w okolicy świąt. Mój drugi faworyt to ser z Wielunia i trzeci poznaliście dzisiaj.
Do takich tłustych serów, nie ma konieczności dodawania już tłuszczu, więc można ciut dopłacić do ich ceny i mieć prawdziwie dobry ser.
Przepis zapisałam kiedyś z Instagrama, ale niestety nie wiem od kogo. W każdym razie w oryginale występuje erytrol, ale ja jednak dodaję zwykły cukier. Podam też za autorką przepis na ciasto – spód sernika, ale przyznaję bez bicia, nie próbowałam go robić. Zakładam, że skoro sam sernik jest tak pyszny, to ze spodem jeszcze więcej zyska na smaku. Zmieniłam też ciut sposób robienia masy serowej i podaję swoją wersję.
U nas tradycyjnie sernik bez rodzynek. Ostatnio wdałam się w rozmowę z mężem o rodzynkach. Wyszło, że w pierniku mu nie przeszkadzają, bo tam jest wiele mocnych aromatów. W serniku, gdzie jest wiodący smak sera, rodzynki burzą harmonię 😉
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…