Cieciorka, znana również jako ciecierzyca, przyznam szczerze, że zbyt rzadko gości na naszym stole. Ponieważ miałam akurat cieciorkę w puszce, postanowiłam podzielić zawartość i z połowy zrobić hummus. A co z drugą połową? Padło na sałatkę, bo leniwej żonie nie chciało się robić obiadu, a sałatki w naszym domu, szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;)
Tak narodziła się sałata z ciecierzycą.
Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka na ogórki, w dodatku kiszone, więc ten nietypowy składnik w tym zestawieniu również się znalazł. Sałatka wyszła świetna, robi się ją dość szybko, szczególnie jeśli użyjemy gotowych miksów sałat, bo ile zajmuje pokrojenie awokado, kilku pomidorków i cebuli? Chwilkę!
No i oczywiście poza sałatą musiała pojawić się rukola. Do rukoli trzeba dorosnąć, sama się o tym przekonałam, więc jeśli sałatę mają jeść dzieci, niekoniecznie szalejcie z jej ilością. U nas, gdyby nie fakt, że miałam 1/3 torebki miksu sałat, to robiłabym sałatę na samej rukoli.
Z sosem tym razem również nie szalałam, skropiłam całość sokiem z cytryny, solą, pieprzem i delikatnie pokropiłam oliwą. Tak myślę, że przy kolejnej sałacie, użyję awokado, jako bazy do dressingu np z kaparami? 😉
A Wy jakie nietypowe składniki lubicie w sałatkach?
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…