Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie ważne gdzie, ale dzięki, że jest!
Ogólnie pindżur jest w składzie jak i wykonaniu podobny do ajwaru. Jeśli jednak zapytacie znawców, który sos/pastę wolą, to zaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów idealnie współgra z pozostałymi składniki.
Tak, tak, bo w zasadzie obie pasty różnią się od siebie przyprawami i zawartością pomidorów. Pindżur je zawiera, ajwar nie.
Jeśli więc chcecie sami zdecydować, który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar i pindżur.
Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów.
W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy, czy dodacie również pestki z chili. Jeśli pindżur będą jadły dzieci, szczerze odradzam;)
Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy. Jeśli decydujecie się na użycie przecieru lub pulpy, wtedy do garnka wrzucacie upieczoną paprykę, bakłażan i masę z pomidorów.
Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko lub tak, aby były widoczne fragmenty warzyw. Niektóre przepisy podają jeszcze w składnikach natkę. Możecie próbować z nią lub bez.
Jeśli pindżur ma troszkę mdły smak, można na sam koniec dodać 2-3 łyżki oliwy.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…