Categories: Przetwory

Ogórki małosolne

Jump to recipe

Wiem, że sezon ogórków małosolnych trwa od dobrego miesiąca, ale na blogu ich jeszcze nie było, a mnie właśnie naszło na ogórki.

Sposobów na ogórki jest naprawdę wiele. Niektórzy obcinają końcówki ogórków, niektórzy zalewają je wrzątkiem. Zapraszam Was na moje ogórki wraz ze sprytnym trickiem, dzięki któremu długo będziesz się cieszyć smakiem ogórków małosolnych.

Do kiszenia ogórków używam zwykle zestawów kupionych na straganach. Taki zestaw to koper, liść chrzanu, chrzan, koper i czosnek. Wersje bardziej „wypasione”, zawierają  liście porzeczek czy wiśni.

Ogórków nie przycinam po obu końcach, chociaż mój teść tak robi i wychodzą pyszne.

Często bywa tak, że ogórków narobimy za dużo i po kilku dniach smakują już jak zwykłe ogórki kwaszone a nie małosolne. Prostym rozwiązaniem jest jak tylko ogórki „dojdą” do ulubionego przez nas stanu zakwaszenia, wstawiamy naczynie z nimi do lodówki. Dzięki temu cały proces kwaszenia jest zatrzymany, a ogórki małosolne będą smakować  tak jak lubisz!

MieszamWGarnku

Share
Published by
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago