Sposobów na ogórki jest naprawdę wiele. Niektórzy obcinają końcówki ogórków, niektórzy zalewają je wrzątkiem. Zapraszam Was na moje ogórki wraz ze sprytnym trickiem, dzięki któremu długo będziesz się cieszyć smakiem ogórków małosolnych.
Do kiszenia ogórków używam zwykle zestawów kupionych na straganach. Taki zestaw to koper, liść chrzanu, chrzan, koper i czosnek. Wersje bardziej „wypasione”, zawierają liście porzeczek czy wiśni.
Ogórków nie przycinam po obu końcach, chociaż mój teść tak robi i wychodzą pyszne.
Często bywa tak, że ogórków narobimy za dużo i po kilku dniach smakują już jak zwykłe ogórki kwaszone a nie małosolne. Prostym rozwiązaniem jest jak tylko ogórki „dojdą” do ulubionego przez nas stanu zakwaszenia, wstawiamy naczynie z nimi do lodówki. Dzięki temu cały proces kwaszenia jest zatrzymany, a ogórki małosolne będą smakować tak jak lubisz!
Jeśli chcesz, aby ogórki szybciej się ukwasiły, zalej je gorącą zalewą i przytnij końcówki nożykiem.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…