Czerwcowe i lipcowe weekendy rządzą się w naszym domou swoimi prawami. Na stole musi pojawić się ciasto z owocami. Nie ważne z jakimi, nie ważny rodzaj ciasta, ale to właściwie najlepszy okres, aby nadrobić zaległości w jedzeniu owoców, na które sezon trwa tak krótko.
Dzisiaj zapraszam na jogurtowo-piaskowy placek z owocami. Dodajemy ulubione owoce lub te, które mamy pod ręką. Sprawdzą się tutaj super porzeczki, agrest, jagody, truskawki czy czereśnie, a jesienią pokrojone jabłka.
Ciasto jogurtowe z tego przepisu wychodzi lekkie, puszyste i doskonale sprawdza się w upalny dzień z kawą lub mlekiem. Mamy tutaj posmak piaskowego ciasta, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można je polukrować, podać z cukrem pudrem lub kruszonką. U mnie w wersji z resztką kruszonki, pozostałej po pieczeniu jagodzianek.
Robiąc placek jogurtowy z owocami trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę i aby nie przedobrzyć z owocami, które powinny być też dobrze osączone. Jeśli boicie się pieczenia ciast, warto zacząć od tego przepisu, bo poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.
Kolejnym plusem tego przepisu jest prostota składników. Pewnie większość osób posiada wszystkie składniki w domu i nie trzeba udawać się specjalnie na zakupy.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…