Ciasta drożdzowe

Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami

Jump to recipe

Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej.

W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu. Nadzienie to prawdziwe owoce, a nie ich namiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień.

Oczywiście, drożdżówki możecie polukrować, jeśli takie właśnie lubicie, ale ja preferuje jednak wersję z kruszonką. Bułeczki są pyszne nawet drugiego dnia, o ile przetrwają w Waszych kuchniach tak długo.

My jemy je jeszcze nawet ciepłe (co za grzech ;).

Jagodzianki kojarzą mi się nieodłącznie z wakacjami. Często jagody zbieraliśmy w lesie, w drodze do babci zamieszkałej w Ostrowcu. Niestety, z tego co pamiętam, babcia nie piekła jagodzianek, za to kupowaliśmy na miejscu całkiem smaczne bułeczki z jagodami. Z czym jeszcze kojarzą się jagodzianki? Z granatowymi zębami i brudnymi rękami. Pokażcie mi kogoś, kto po zjedzeniu jagodzianek ma piękne, białe zęby. A dzieci  mają to do siebie, że lubią się pobrudzić nawet tym, co nie brudzi, o jagodach nie wspomnę.

Pewnie najlepsze są jagodzianki pieczone z własnoręcznie zbieranych jagód, jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku.

W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki.

Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami.

MieszamWGarnku

View Comments

    • Raczej nie, ale nie próbowałam miodu w cieście drożdżowym. Daj znać, jaki efekt osiągniesz.
      Może lepiej sięgnąć po stevię lub erytrol?

      • Przykro mi ale przepis nie do konca dokladny, bo "zagubily sie" jajka w postaci puszystej masy:)
        Zawsze robilam na odwrot maka zmieszana z cukrem+ rozczyn+ jajka(puszysta masa) na koncu maslo i wychodzilo ciasto ok. pozdrawiam

        • Dzięki za uwagę, że nie do końca zrozumiałe jest, co jest w misce ;) Ja robię zawsze tak, bo ciasto wyrabia za mnie robot i nie chce mi się brudzić kilku misek. Za to ciasto wychodzi super ;)

    • Zależy od wielkości i ilości wkładanego nadzienia. Myśle, że srednio można przyjąć 10-12 sztuk.

  • Pierwszy raz się zabrałam za robienie bułeczek z jagodami.Wybralam Pani przepis bo mi się najbardziej zdjecia spodobały. Jestem zachwycona!!!Są przepyszne,ciasto wyszło genialne,i takie mięciutkie,rozpływają się w ustach. Bardzo dziękuję za przepis !

    • rozpuszczone i wystudzone, ale robiłam również z dodanym miękkim masłem i też było ok.

  • Przepis po prostu świetny, bułeczki wyszy mi jak nigdy... puszyste i pyszne. Dziękuję:)

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

2 lata ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

3 lata ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

3 lata ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

3 lata ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

3 lata ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

3 lata ago