Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej.
W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu. Nadzienie to prawdziwe owoce, a nie ich namiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień.
Oczywiście, drożdżówki możecie polukrować, jeśli takie właśnie lubicie, ale ja preferuje jednak wersję z kruszonką. Bułeczki są pyszne nawet drugiego dnia, o ile przetrwają w Waszych kuchniach tak długo.
My jemy je jeszcze nawet ciepłe (co za grzech ;).
Jagodzianki kojarzą mi się nieodłącznie z wakacjami. Często jagody zbieraliśmy w lesie, w drodze do babci zamieszkałej w Ostrowcu. Niestety, z tego co pamiętam, babcia nie piekła jagodzianek, za to kupowaliśmy na miejscu całkiem smaczne bułeczki z jagodami. Z czym jeszcze kojarzą się jagodzianki? Z granatowymi zębami i brudnymi rękami. Pokażcie mi kogoś, kto po zjedzeniu jagodzianek ma piękne, białe zęby. A dzieci mają to do siebie, że lubią się pobrudzić nawet tym, co nie brudzi, o jagodach nie wspomnę.
Pewnie najlepsze są jagodzianki pieczone z własnoręcznie zbieranych jagód, jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku.
W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki.
Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Na śniadanie idealne :) z mleczkiem lub do kawy :)
Czy mozna zamienic jakos cukier na miód?
Raczej nie, ale nie próbowałam miodu w cieście drożdżowym. Daj znać, jaki efekt osiągniesz.
Może lepiej sięgnąć po stevię lub erytrol?
Pychota
Pewnie, z zimnym mlekiem ;) mniam
Przepis jest bajeczny, bułeczki wyszły cudowne
Super, bardzo się cieszę ;)
Mam jedno pytanie. Mąkę przesiewamy do tych ubitych jajek tak?
Tak, dokładnie. I potem zarabiamy ciasto.
Przykro mi ale przepis nie do konca dokladny, bo "zagubily sie" jajka w postaci puszystej masy:)
Zawsze robilam na odwrot maka zmieszana z cukrem+ rozczyn+ jajka(puszysta masa) na koncu maslo i wychodzilo ciasto ok. pozdrawiam
Dzięki za uwagę, że nie do końca zrozumiałe jest, co jest w misce ;) Ja robię zawsze tak, bo ciasto wyrabia za mnie robot i nie chce mi się brudzić kilku misek. Za to ciasto wychodzi super ;)
Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?
Zależy od wielkości i ilości wkładanego nadzienia. Myśle, że srednio można przyjąć 10-12 sztuk.
Pierwszy raz się zabrałam za robienie bułeczek z jagodami.Wybralam Pani przepis bo mi się najbardziej zdjecia spodobały. Jestem zachwycona!!!Są przepyszne,ciasto wyszło genialne,i takie mięciutkie,rozpływają się w ustach. Bardzo dziękuję za przepis !
Super, bardzo się cieszę, że wyszły i że smakują.
Czy masło dodajemy roztopione i ostudzone, czy twarde?
rozpuszczone i wystudzone, ale robiłam również z dodanym miękkim masłem i też było ok.
Przepis po prostu świetny, bułeczki wyszy mi jak nigdy... puszyste i pyszne. Dziękuję:)
cieszę się, że wyszły i smakowały ;)