Mamy lato, a więc czas ciast owocowych. Dla mnie ciasta owocowe to głównie ciasta ucierane, ewentualnie biszkoptowe.
Pamiętam jak mieszkając jeszcze w Warszawie, koleżanka zaciągnęła mnie do cukierni na podobno przepyszne ciasto drożdzowe z truskawkami. Szykowałam się na dziwne doznania smakowe dla kubków, bo ciasto drożdzowe z owocami jakoś mi się nie łączyło… No tak, są przecież drożdżówki, ale drożdżówka a ciasto drożdżowe to dla mnie dwie bajki. Ciasto okazało się być zdecydowanie przereklamowane, ale kompozycja na tyle mnie zaciekawiła, że postanowiłam spróbować sama.
Sąsiadka przyniosła koszyczek truskawek, więc postanowiłam zrealizować swój zamiar. Jednak nie miałam masła, aby zrobić ciasto drożdżowe. Zaczęłam więc szukać jakiejś alternatywy i tak trafiłam na bloga pieczarkamysia.blox.pl.
W przepisie jako tłuszcz dodaje się nie masło a olej, dodatkowo ciasto nie wymaga wyrabiania.
Składniki do wykonania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…