Babki

Puszysta babka pomarańczowa

Trochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo 😉 Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy.

Padło na babkę pomarańczową. Proste, ale jakże pyszne i aromatyczne ciasto. W końcu nadal mamy sezon na cytrusy, a nie piekłam z nimi ostatnio nic, więc czemu nie?

babka pomarańczowa

Możecie upiec je w zwykłej keksówce, możecie upiec w formie od klasycznej babki i ozdobi wasze wielkanocne stoły. Ciasto jest piaskowe, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Nie jest suche i świetnie pachnie a w fakturze ładnie widać startą skórkę pomarańczy.

Mój tata nie mógł uwierzyć, że takie pyszne ciasto można upiec samemu i to bez większego wysiłku, bo też jego robienie wyglądało tak, że wrzuciłam coś do misy miksera, mikser mieszał a ja robiłam inne reczy. Po kilku minutach dorzuciłam resztę składników i znów mikser odwalił całą robotę.

puszysta babka piaskowa

Ciacho powędrowało do piekarnika i potem grzecznie do naszych brzuszków.

Ja wycisnęłam ręcznie sok z pomarańczy, ale jeśli macie możliwość i chęci (mi brakło tej ostatniej :), proponuję wycisnąć sok w wolnoobrotowej wyciskarce. Ręczne wyciskanie jest trochę mało efektywne 😉 a ciasto będzie miało ładniejszy kolorek i smak pewnie bardziej intensywny.

Drukuj

Puszysta babka pomarańczowa

Aromatyczne i wilgotne ciasto 

Składniki

  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 210 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wycisnięty z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 ml oleju

Wykonanie

  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę – ok 4 minut na wysokich obrotach.
  • Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok z pomarańczy i otartą skórkę.
  • Mieszamy na najniższych obrotach i dolewamy wolno olej.
  • Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.
MieszamWGarnku

Share
Published by
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago