Dania bezmięsne

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Tak wiem, przepis na te placuszki zwiedził już chyba wszystkie blogi kulinarne. Robię je od dawna i dość często i naprawdę nie wiem, czemu syrniki jeszcze nie zawitały na blogu.

Przepis na syrniki pochodzi od Svetlany z FitPrzepisówOdBaletnicy. Dziewczyna wie co dobre i lekkie, bo jak się tańczy w balecie, to trzeba być naprawdę leciutkim jak piórko 😉 Można zatem zajadać się syrnikami bez wyrzutów sumienia 😉

To co fajne w tych plackach to fakt, że robi się je naprawdę prosto a i pewnie wszystkie składniki macie w kuchni.

Ja co prawda używam do mieszania robota, ale wszystkie składniki równie dobrze można wymieszać widelcem w misce. Placki wychodzą zarówno z serka wiaderkowego, ale tego lepszej jakości, jednak najlepsze są z sera białego na wagę czy paczkowanego. Autorka poleca do tego celu użyć sera typu „klinek”.

My jemy syrniki zwykle z dżemem, ale Małe Rączki wciąga je z jogurtem, każąc namiętnie „umoczyć w sosiku” 🙂

Placki wychodzą zarówno z dodatkiem kaszy manny jak i mąki. Można dodać skórkę pomarańczową lub ulubiony aromat. Możemy ciasto posłodzić np. ulubionym słodzidłem jak ksylitol czy erytrol. Ja nie słodzę, bo dodaję wystraczająco słodkie dodatki.

Placuszki są bardzo sycące. Nie zjecie ich za dużo.

Placki z sera białego smażymy na średnim ogniu, aby się nie przypaliły i nie były surowe w środku, tylko złote na zewnątrz i dobrze usmażone w środku.

Z podanych proporcji wychodzi mi ok. 10 placków, ale w dużej mierze zależy to od ich wielkości .

Drukuj

Syrniki placuszki z sera białego

Pyszne i proste do zrobienia placki z sera białego
Liczba porcji 10

Składniki

  • 500 g sera białego
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki lub kaszy manny
  • cukier/erytrol/ksylitol (opcjonalnie)
  • aromat waniliowy (opcjonalnie)
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Ser rozdrabniamy widelcem. Do sera dodajemy jajka, kaszę/mąkę, sól i ewentualne dodatki.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • CIasto dzielimy na ok. 10 placuszków, które smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniczkach papierowych.
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

2 lata ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

3 lata ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

3 lata ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

3 lata ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

3 lata ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

3 lata ago