Na zakwasie

Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie

Jump to recipe

Dobrych chlebów nigdy za wiele. Z samym masłem, z miodem czy z serem. Taki domowy chleb miażdży wszystko 😉 Dzisiaj zapraszam na pszenno-żytni chleb razowy, pełen nasionek. Jeśli lubisz takie wzbogacane chlebki, ten na pewno Ci posmakuje. Mi najbardziej smakuje z serem białym, ale oczywiście to kwestia gustu.

Chleb jest dość ciężki, jak to razowiec, ale długo pozostaje świeży. Nie kruszy się. Skórka ładnie się wypieka. Jeśli więc szukasz przepisu na jeden z pierwszych swoich chlebów, spokojnie możesz sięgnąć po ten przepis.

Ja lubię ten chleb nastawić na wieczór i piec go rano. Wtedy ma czas spokojnie ostygnąć do kolacji. Ten chlebek, tak jak chlebki na zakwasie, lubi długie wyrastanie. Zimą, może ono być i nawet 12h. W cieplejszej porze roku, zwykle będzie to coś koło 8-9h.

Chlebek nie wymaga też wyrabiania, jedynie połączenia składników łyżką, tak jak w wypadku chlebów żytnich. U mnie jak zwykle z dodatkiem miodu gryczanego, bo dobry chleb powinien ten miodowy posmaczek zawierać.

Zakwas dodajemy oczywiście aktywny, czyli dokarmiony 2-6h przed zabraniem się do robienia chleba.

Przypominam o naparowaniu piekarnika, bo nie piszę o tym w przepisie.

 

MieszamWGarnku

Share
Published by
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago