Kto piecze chleby ten wie, że upiec chleb w 100% żytni łatwo nie jest. Do tego bez dodatku drożdży a bazując jedynie na zakwasie. Przerobiłam ostatnio naprawdę wiele przepisów na chleby żytnie raczej z mniejszym powodzeniem.
Co tam, asekurowałam się piekąc zwykle dwa chleby, jeden żytni, drugi inny, żeby w razie czego, mieć jeden dobry chleb 😉
Ale nadszedł sukces i oto powstał chleb żytni doskonały.
Po czym poznać chleb żytni? Po ciemnej, lekko twardawej skórce. Chleb żytni zdecydowanie dłużej pozostaje również świeży niż ten pszenny. Jest lekko wilgotny i w smaku nieco inny.
Do plusów przepisu należy zaliczyć prostotę wykonania. Robiłam go już kilka razy i wychodził za każdym razem, dodatkowo nie ma przy nim dużo pracy i żmudnego wyrabiania ciasta.
Chleb ten potrzebuje za to czasu na wyrastanie. Możemy czekać nawet 8h aż porządnie nam wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość. Wszystko uzależnione jest od mocy zakwasu jak i temperatury otoczenia.
Przepis znaleziony na doskonałym blogu Sylwii Tutaj. Ja użyłam metody szybkiej .
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Mam pytanie, w różnych Pani przepisach podaje się różnie ilość zakwasu, od czego to zależy?
Czy jest jakaś zasada?że np. na pół kilo mąki daje się tyle a tyle....?
Czy lepsze chleby wychodzą, jak od razu wszystko się połączy, czy może metodą dwu fazową (wieczorem zaczyn + drugi dzień reszta składników)? tu też zauważyłam że raz do zaczynu dajemy 2 łyżki, a innym razem 100g, o co w tym chodzi???