Chleb jest tym, na co mój mąż czeka cały tydzień. Zwykle piątki bywają u nas dniem pieczenia chleba. W całym mieszkaniu roznosi się niepowtarzalny aromat pieczonego chleba. Kto nie piekł, ten nie wie o czym mowa. Ten chleb należy do naszych ulubionych. Dzięki mące gryczanej i dodatku miodu, świetnie wyczuwalna jest tutaj charakterystyczna nutka gryki. Jeśli nie lubicie takiego smaku, mąkę gryczaną zamieńcie np na owsianą czy żytnią. Część mąki pszennej jasnej, możecie zastąpić swoją ulubioną np sitkową. Chleb jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga większych umiejętności czy wyrabiania.
Chleb możemy dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami.
Upieczony chleb odstaje dobrze od blaszki a puknięty palcem, wydaje głuchy odgłos.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Czy drobne modyfikacje są dopuszczalne ? a mianowicie czy mógłbym zastąpić mąkę gryczaną żytnią a miód gryczany rzepakowym ? będzie działać ?
Tak, wszystko wyjdzie, tylko nie będzie posmaku gryki w chlebie ;)
dziękuję, poinformuję o rezultacie
Polecam ;)
chleb wyszedł wyśmienity. polecam
Cieszę się bardzo ;) Zamiast maki gryczanej polecam pobawić się z innymi mąkami ;)