Dzisiaj coś dla tych, co kochają ogórki, ale te w wersji klasycznej już się przejadły. Mnie czasem dopada leniuszek, a może braczek czasu i nie mam siły na robienie jakiejś jarzynki do obiadu. W takich chwilach wszelkie przetwory sprawdzą się idealnie. Otwieramy słoik, pachnie nam latem, przypominamy sobie jak to zbierałyśmy ogórki czy też inne owocki, albo targałyśmy je z targu. A potem szorowałyśmy i zamieniałyśmy w pyszne przetwory.
Taka sałatka z ogórków to świetny dodatek obiadowy do kasz, do mięska czy nawet na kanapki. Ogórków przyrządzonych w ten sposób, nie trzeba specjalnie przyprawiać, bo smakuje doskonale. U mnie już drugi rzut przetworów z tego przepisu.
A przepis pyszny, znaleziony w Kobiecie i Życiu. Mam zbierane latami wycinki z przepisami z różnych gazet, ale jakoś mam do nich mniejsze zaufanie niż do przepisów od znajomych czy z innych blogów. Tym razem było warto. Co prawda sałatka szwedzka wymaga ciut pracy, bo oprócz zalewy z octem, musimy przygotować słoną zalewę, która nam zmiękczy ogórki. Jednak nakład pracy wynagrodzi nam smak.
Ja dodałam ciut inne przyprawy niż z oryginalnego przepisu, ale trzymałam się proporcji zalewy.
Ogórki nadają się do jedzenia już po kilku dniach, no ale to przetwory, robione z przeznaczeniem zimowym 😉 Myślałby kto 😉
Do pasteryzacji używamy ulubionej przez siebie metody. Ja wstawiam słoiki do piekarnika w 130 stopniach na 30 min. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam słoiki jeszcze na 30 min. Słoiki wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…