Ryż na mleku to chyba najbardziej popularny deser w Hiszpanii. Podczas pobytu w Hiszpanii, jadłam go bardzo często. Jest pyszny na zakończenie obiadu, schłodzony. Hiszpanie jedzą go z cynamonem, ale mi bardziej smakuje sam 😉
Taki deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i to świetna okazja, na spróbowanie hiszpańskiej kuchni. Dzieci go uwielbiają – sprawdzone 😉
Ważne przy wykonaniu tego deseru jest mleko – im bardziej tłuste mleko, tym bardziej kremowa konsystencja. Równie ważne co mleko jest ryż. Do Arroz con leche używa się kleistych odmian ryżu a więc Arborio (ja właśnie go użyłam) lub Bomba.
Ważnym aspektem jest konsystencja deseru. Ja lubię kleistą, ale lekko lejącą. Po przełożeniu deseru do miseczek i tak konsystencja nieco nam zgęstnieje. Jeśli lubimy dość luźną konsystencję, pamiętajmy o dolaniu pod koniec gotowania odrobiny mleka.
Taki ryż możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze schłodzony deser z ryżu w gorący dzień jest jak pyszne lody… spróbujcie w obu wersjach.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…