Sezon owocowy w pełni. Aż grzech nie robić jakiś pysznych ciast z owocami. Wiadomo, serniki czy innego rodzaju ciasta możemy robić cały rok. Ciasta z owocami już nie. Dlatego zapraszam na najprostsze, najszybsze ciasto mieszane widelcem w wersji z truskawkami. Zawsze się udaje 😉
Przepis jaki dostałam od teściowej jest idealny. Składniki, każdy zazwyczaj ma w lodówce, ciasto miesza się widelcem w jednej misce, więc nie trzeba tutaj robić żadnych kombinacji. Idealnie sprawdzają się do niego każdego rodzaju owoce: maliny, jabłka, jagody, truskawki itp. Sprawdzi się nawet ser biały czy też mak. Ciasto wychodzi puszyste i naprawdę ciężko zakończyć na jednym kawałku. Aha, jeszcze co do konsystencji ciasta. Masa jest baaardzo gęsta, niech Was to nie zmyli, że ciasto jest nieudane. Ma właśnie takie być!
Udaje się nawet tym, którzy zarzekają się, że żadne ciacho nigdy im nie wyszło. Jeśli więc szukacie łatwego przepisu, koniecznie sięgnijcie po ten.
I dzięki Panie Sąsiedzie, za przypomnienie o informacji dotyczącej czasu i temperatury pieczenia 😉
Ja żeby obniżyć kaloryczność ciasta nie robię kruszonki. Można w kruszonce smalec zastąpić np. masłem.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
to coś dla mnie :) dzięki! ale takiej kucharce jak ja :/ proszę podać rozmiar blaszki. z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Ja piekłam w kilku rozmiarch blaszek, ale tych większych np. 23x30 cm i większe. Ciasto ładnie rośnie, jeśli użyjesz blaszki w tym rozmiarze lub podobnym, będzie dość wysokie, większa blaszka, to ciut bardziej płaskie, ale nadal ładnie pulchne. No i też wszystko zależy od ilości użytych owoców. Można dać mniej, można dać więcej i też rozmiar blaszki wtedy inny. W każdym razie uczulam, że ciasto jest b. gęste i tym się nie przejmuj ;)