Nie przepadam za babami drożdżowymi. Jeśli dobrze jej nie zrobisz, to będzie sucha. A mało kto, potrafi zrobić dobrą babkę wielkanocną, która mi zasmakuje 😉
Jeśli więc masz podobne gusta do moich, albo boisz się ciasta drożdżowego, to ten przepis jest dla Ciebie. Babka majonezowa jest bardzo prosta do wykonania, więc każdy podoła temu zadaniu.
Może to będą pierwsze Twoje Święta z własną babką?
Ja dość często piekę to ciasto, nawet nie w formie babki a zwykłej keksówce. Tłuszcz w cieście zastąpiony jest tutaj majonezem, dzięki któremu ciasto dłużej pozostaje świeże. Takie ciasto w zwykłej foremce, sprawdzi się jako ciacho do kawy na spotkanie z przyjaciółmi.
Bardzo dobrze współgra tutaj cytrynowa nutka, dzięki której ciasto nie jest mdłe.
Ciasto w środku jest bardzo puszyste i nie musimy się bać, że babka nam nie wyrośnie lub wyjdzie zakalec.
Ważnym aspektem jest też temperatura wszystkich składników – pokojowa. Jajka lepiej wyjąć trochę wcześniej, żeby się ociepliły.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
czy do tej babki nie dodaje się proszku do pieczenia i tak ładnie wyrośnie
Przepraszam, jakoś zaginął w boju ten proszek do pieczenia. Tak, dodajemy 3 płaskie łyżeczki. Przepis poprawiony. Jeszcze raz przepraszam ;)