Dobry chleb jest tym co bardzo lubimy. Chrupiąca skórka, rozpływające się masełko na jeszcze ciepłym chlebie. I walka o to, kto zje piętkę 😉 W naszym domu, zwykle chleb piekę w piątek i jeden bochenek starcza nam na cały tydzień. Przez ten czas pozostaje oczywiście świeży.
Chleb pszenno – żytni często gości w naszym domu. Zwykle do niego dodaję siemię, słonecznik, dynię czy płatki owsiane. Jest chyba najbardziej uniwersalnym rodzajem chleba, który polubi większość osób. Co jest miłe to fakt, że niektórym tak chleb domowy smakuje, że wychodzą od nas zaopatrzeni w słoik z zakwasem lub proszą o kilka kromek na wynos.
Pieczenie chleba, również tego na zakwasie nie jest jakimś nadludzkim wyzwaniem 😉 Nie ma się czego bać, a jeśli nie dysponujemy silnym zakwasem, warto wspomóc się łyżeczką drożdży.
Ten przepis pochodzi akurat ze strony zajadam.pl, zmodyfikowany nieco przeze mnie
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Dzień dobry
przystępuje juro do wypieków i mam zasadnicze pytanie, a mianowicie czy ziaren dodaję po jednej łyżce każdego czy dodaję " do smaku " ?
Może być po jednej łyżce i niekoniecznie każdego, ale tego co się ma na stanie.
Ja daję zwykle siemię, mak, słonecznik po małej garstce.