Piernik sułtański z kremem orzechowym, powidłami i polewą
Pyszny, aromatyczny piernik przekładany kremem i powidłami
Rodzaj: Dessert
Kuchnia: Polish
Słowo kluczowe: boże narodzenie, ciasto z kremem, piernik, polewa
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 szt żółtka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szkl. miodu (dałam gryczany)
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Krem
- 0,5 l mleka
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 kostka masła
- 150-200 g bakalii ( u mnie posiekane orzeszki ziemne)
- 1 słoik kwaskowego dżemu (śliwka, porzeczka)
Polewa
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Ciasto
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy miód, sodę, mleko, masło a na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika.
Jeśli ciasto jest zagęste, nie klei się, dodajemy kilka łyżek mleka.
Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 2 mm i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach
Placki przekrawamy na pół.
Przekładamy kolejno krem, powidła, krem. Na ostatni placek dajemy polewę czekoladową.
Ozdabiamy według uznania
Krem
Kaszę gotujemy w mleku z cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ubijamy, dodajemy po łyżce kaszy. Na sam koniec dosypujemy orzechy lub dodajemy namoczone wcześniej bakalie.