Cofnij

Piernik sułtański z kremem orzechowym, powidłami i polewą

Pyszny, aromatyczny piernik przekładany kremem i powidłami
Rodzaj: Dessert
Kuchnia: Polish
Słowo kluczowe: boże narodzenie, ciasto z kremem, piernik, polewa

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 szt żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szkl. miodu (dałam gryczany)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Krem

  • 0,5 l mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • 150-200 g bakalii ( u mnie posiekane orzeszki ziemne)
  • 1 słoik kwaskowego dżemu (śliwka, porzeczka)

Polewa

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie

Ciasto

  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy miód, sodę, mleko, masło a na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika.
  • Jeśli ciasto jest zagęste, nie klei się, dodajemy kilka łyżek mleka.
  • Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 2 mm i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach
  • Placki przekrawamy na pół.
  • Przekładamy kolejno krem, powidła, krem. Na ostatni placek dajemy polewę czekoladową.
  • Ozdabiamy według uznania

Krem

  • Kaszę gotujemy w mleku z cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Masło ubijamy, dodajemy po łyżce kaszy. Na sam koniec dosypujemy orzechy lub dodajemy namoczone wcześniej bakalie.

Polewa

  • Składniki polewy rozpuścić w garnuszku, chwilkę pogotować cały czas mieszając