Go Back

Proste ciasto ze śliwkami, bez drożdży

Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto ze śliwkami
Czas przygotowania15 mins
Czas gotowania45 mins
Czas łącznie1 hr
Keyword: ciasto śliwkowe, ciasto ze śliwkami, śliwki

Składniki

  • 0,7 kg śliwek
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 400 g mąki (dałam typ 650)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mielonego sera lub serka wiaderkowego
  • 1 szczypta soli

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g zimnego masła

Wykonanie

  • Masło ubić z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Kruszonka

  • Palcami rozgnieść masło z mąką i cukrem do drobnych farfocelków
  • Miksując dodać jajka.
  • Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować
  • Do masy dodać ser biały i zmiksować.
  • Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ciasta wyłożyć połówki śliwek ułożone na zakładkę pod kątem , albo normalnie ułożyć śliwki w zależności ile kto ma ;)
  • Ciasto posypać kruszonką.
  • Piec 45-50 min w 170 stopniach, dobrze zrobić test patyczka.