Proste ciasto ze śliwkami, bez drożdży
Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto ze śliwkami
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania45 minuty minut
Czas łącznie1 godzina godzinę
Słowo kluczowe: ciasto śliwkowe, ciasto ze śliwkami, śliwki
- 0,7 kg śliwek
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 3 jajka
- 400 g mąki (dałam typ 650)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mielonego sera lub serka wiaderkowego
- 1 szczypta soli
Kruszonka
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g zimnego masła
Kruszonka
Palcami rozgnieść masło z mąką i cukrem do drobnych farfocelków
Miksując dodać jajka.
Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować
Do masy dodać ser biały i zmiksować.
Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta wyłożyć połówki śliwek ułożone na zakładkę pod kątem , albo normalnie ułożyć śliwki w zależności ile kto ma ;)
Ciasto posypać kruszonką.
Piec 45-50 min w 170 stopniach, dobrze zrobić test patyczka.