Go Back

Puszyste drożdżowe racuchy

Pyszne, łatwe do zrobienia racuchy

Składniki

  • 2 szkl. mąki (dałam ciut więcej)
  • 1 jajko (dałam dodatkowo jedno żółtko)
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Wykonanie

  • Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe. wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól i drożdże, Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło.
  • Wyrobione ciasto ma dość lużną konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ecia na ok 1,5h.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron. Usmażony racuch wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręczniczek.
  • Podajemy z cukrem pudrem.