Puszyste drożdżowe racuchy
Pyszne, łatwe do zrobienia racuchy
- 2 szkl. mąki (dałam ciut więcej)
- 1 jajko (dałam dodatkowo jedno żółtko)
- 1 łyżka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1 szczypta soli
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe. wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól i drożdże, Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło.
Wyrobione ciasto ma dość lużną konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ecia na ok 1,5h.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron. Usmażony racuch wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręczniczek.
Podajemy z cukrem pudrem.