Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę, wrzucamy listek i ziele angielskie.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekanego pora. Razem chwilę podsmażamy mieszając.
Dorzucamy pokrojony w różyczki brokuł i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy ok 5 min.
Podlewamy całość bulionem (zaczynamy od 1 l i wraz z ubywaniem płynu, dolewamy resztę) i gotujemy ok. 15-20 min.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Ja kroję kajzerkę i podsmażam na patelni na kilku łyżkach oleju, ale grzanki można również zapiec.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypujemy ser i gotujemy jeszcze chwilkę, aby ser się rozpuścił a ziemniaki na pewno były miękkie.
Wyjmujemy listek i ziele. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów.
Zupę podajemy z grzankami i płatkami migdałów.