Cofnij

Zupa z brokuła i pora z grzankami i płatkami migdałów.

Składniki

  • 1/2 szt. średniego pora - ja dałam zieloną część
  • 1 szt. brokuł
  • 1 szt średnia cebula
  • 1,5 l. wywaru lub bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt. spory ziemniak
  • 1 garść startego sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 kajzerka + kilka łyżek oleju do zrumienienia
  • 1 garść płatków migdałów

Wykonanie

  • Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę, wrzucamy listek i ziele angielskie.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekanego pora. Razem chwilę podsmażamy mieszając.
  • Dorzucamy pokrojony w różyczki brokuł i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy ok 5 min.
  • Podlewamy całość bulionem (zaczynamy od 1 l i wraz z ubywaniem płynu, dolewamy resztę) i gotujemy ok. 15-20 min.
  • W tym czasie przygotowujemy grzanki. Ja kroję kajzerkę i podsmażam na patelni na kilku łyżkach oleju, ale grzanki można również zapiec.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypujemy ser i gotujemy jeszcze chwilkę, aby ser się rozpuścił a ziemniaki na pewno były miękkie.
  • Wyjmujemy listek i ziele. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów.
  • Zupę podajemy z grzankami i płatkami migdałów.