Go Back

Puszysta babka pomarańczowa

Aromatyczne i wilgotne ciasto 

Składniki

  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 210 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wycisnięty z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 ml oleju

Wykonanie

  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę - ok 4 minut na wysokich obrotach.
  • Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok z pomarańczy i otartą skórkę.
  • Mieszamy na najniższych obrotach i dolewamy wolno olej.
  • Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.